Dve zlati priznanji za Kržičevi pijači

V soboto 15.4.2023 je v Lavričevi koči nad Stično potekal prvi mednarodni festival žganja v Sloveniji, ki ga je organiziralo Društvo ljubiteljev domače žganjekuhe, katerega član je tudi Žganjekuha Kržič. Društvo si prizadeva dvigniti kulturo pitja kvalitetnih žganih pijač in vzpostaviti medsebojno pomoč žganjekuharjem.

Na festivalu je poleg razstavljanja slovenskih žganic potekalo tudi predavanje Majde Debevc, mednarodne strokovnjakinje na področju žganih pijač, ki nam je s predavanjem ponazorila razvoj žganih pijač pri nas in širše.

Na festivalu je potekalo tudi mednarodno ocenjevanje žganih pijač, kjer so se zbrali 203 vzorci iz 9 držav. Na ocenjevanju smo sodelovali z dvema vzorcema in sicer s smrekovcem in starano brodko.

Oba vzorca sta bila nagrajena z zlatim priznanjem. Smrekovec je v kategoriji likerji prejel 18,67 točk, starana brodka pa v kategoriji ostali destilati 18 točk.

Obe pijači smo poslali tudi na ocenjevanje na mednarodni festival Stepini dani rakije v Srbijo, katerega rezultate še pričakujemo. Si upamo napovedati rezultat?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja